torsdag 26 april 2012

Gissa

Javisst, det är dags för nästa grattis. Idag fyller Hans mamma Barbro år och jag skulle vilja säga att hon faller in under kategorin "Världens bästa mamma" (tillsammans med en del andra mammor, bland annat min egen :-) ).

Barbro är en människa som är så full av ork att jag känt mig som 20 år äldre än henne sedan jag lärde känna henne när jag var fjorton. Det ger så mycket hopp om livet att ha en Barbro i sin närhet, då vet man att det där med att gå på pensionen inte har något som helst att göra med att bli gammal.

Tänk om alla människor bara skulle hinna med hälften av vad hon hitintills hunnit med, då skulle vi alla nog känna oss lite mer tillfreds. Hon är något  av en expert på att umgås och underhålla goda relationer.

Det är inte alla av oss som skulle orka jobba 60 timmar och sedan hasta hem på fredagen för att skynda hem och göra sig i ordning för att gå på middag, och göra det med glädje. När man sedan vet att hon morgonen efter skall upp och hoppa i gryningen för att göra kroppkakor till alla 30 gäster som kommer hem till henne senare på kvällen blir jag lätt matt och sååå imponerad.

Om någon undrar vad bilden ovan har med saken att göra skall jag förklara. Detta är Barbros goda Rödbetsbiffar som hon bjöd på när hon hade sin restaurang. ICA kuriren kom dit och gjorde ett par receptreportage, och då bland annat med denna gudomligt goda rätt.

Rödbetsbiffar med pepparrot


4 portioner
  • 1 kg färska rödbetor
  • 1 stor morot
  • 1 liten finhackad gul eller röd lök
  • 1 1/2 dl potatismos eller pressad potatis
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 msk crème fraîche
  • salt
  • svart- eller vitpeppar
  • smör eller margarin

Gör så här

  •  Täck rödbetorna med vatten i en kastrull. Koka rödbetorna nästan mjuka under lock. Det tar 45-60 minuter.
  • Spola dem genast under vatten och gnid bort skalen.
  • Riv dem för hand eller i matberedare. Skala, koka och riv moroten.
  • Blanda rivet med lök, mos, mjöl, ägg, crème fraîche, salt och peppar. Klicka av den ganska lösa smeten i smörad, varm stekpanna. Stek biffarna cirka 5 minuter på varje sida. Skulle smeten vara för lös, tillsätt en aning vetemjöl. Servera stekt eller kokt potatis, grönsallat och pepparrotscrème till.
  • Pepparrotscrème: Vispa 2 dl crème fraîche till hård konsistens. Smaka av med riven färsk pepparrot, eller med redan riven pepparrot från burk eller tub och lite salt.

Kommentarer

Norrländskan Barbro Löwinder driver tillsammans med sin son kvarterskrogen Löwinders i Stockholm.

4 kommentarer:

  1. Men guuud så gott det lät!!! Den skulle faktiskt kunna gå att anrätta till och med här. Hmmm. Kanske när du kommer nästa gång, NÄR kommer du Nenne? Med dig har jag ju nästan alltid vetat när du kan tänkas komma men nu har jag verkligen ingen aning. Inge bra, haha!

    Jag är också impad av Barbro. Det har alltid varit roligt att träffa och prata med henne genom åren. Även när man var 14-15. Vilka mammor var roliga då???? Skön människa på alla sätt och vis! Sen att hon har en sån energi, det är ju bara att ta av sig hatten...

    KRAAAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet ju inte, det kostar ju en del. Ca 100 000:- har det gått på de tre resor jag gjort. Inget konstigt med det, men det är ju en del slantar. Kikar på resor ibland, Ving har en trivsam i oktober.

      Radera
  2. MUMS vad gott det lät. Rödbetor är ju underbart gott!!! Det äter man alldeles för sällan!!!

    Kram

    SvaraRadera
  3. Vilken fantastisk människa du beskriver. Hoppas att hon läser detta oxå!

    Tack för receptet, lät väldigt mumsigt!!!

    Kram Caroline

    SvaraRadera